Trøndelag fylke




«Trøndelag» omdirigerer hit. For andre tydingar av ordet, sjå Trøndelag (fleirtyding).































































Trøndelag fylke

fylke





fylkesvåpen


Land

Flag of Norway.svg Noreg


Adm.senter

Steinkjer

Areal
41 271 km²
 - land
38 790 km²
 - vatn
2 481 km²

Folketal
458 744 (1. januar 2018)
Folketettleik

12 / km²



Målform
nøytral

Fylkesmann

Frank Jenssen

Fylkesordførar

Tore O. Sandvik (Ap)


Fylkesnummer
50




Norway Counties Trøndelag Position.svg




Wikimedia Commons: Trøndelag

Nettstad: www.trondelagfylke.no


Trøndelag er eit fylke sentralt i Noreg. Det vart oppretta 1. januar 2018 som ei samanslutning av fylka Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, som vedtok å slå seg saman i april 2016. Trøndelag fylke er det nest største fylket i Noreg i areal og det femte største i innbyggjartal. Fylket grensar til Nordland i nord, til Møre og Romsdal i sørvest og til Oppland og Hedmark i sør. I aust grensar fylket til Jämtlands län i Sverige. Folk frå Trøndelag blir kalla trønderar.


Både fylkeskommunen og fylkesmannen har hovudsete på Steinkjer og avdeling i Trondheim. Fylkeskommunen har administrativ leiing med rådmannsfunksjon lagt til Steinkjer og ordførarfunksjonen er lagt til Trondheim.


Fylkesvåpenet til Trøndelag er ein utbøygd gull kross på sølv grunn. Det har tidlegare vore våpenet til Nord-Trøndelag fylke, frå 1957 til 2018.




Innhaldsliste






  • 1 Historie


  • 2 Landskap og geologi


  • 3 Klima


    • 3.1 Sør-Trøndelag


    • 3.2 Nord-Trøndelag




  • 4 Næringsliv


  • 5 Samferdsel


  • 6 Kultur og attraksjonar


  • 7 Kommunar


  • 8 Kjelder


  • 9 Bakgrunnsstoff





Historie |


Namnet Trøndelag kjem av norrønt Þrǿndalǫg, der fyrste ledd er av folkenamnet þrǿnd(i)r som høyrer saman med fyrste ledd i Trondheim; siste ledd av lag, 'lov', som er brukt om ein landsdel med felles lov. Folk frå Trøndelag er kalla trønderar, og dei har ein sterk identitet som mellom anna er særmerkt ved det trønderske målføret, som òg finst i området Nordmøre i Møre og Romsdal fylke.


Trøndelag var i eldre tider, truleg frå før år 700, nemninga på lovområdet som femnde bygdene kringom Trondheimsfjorden, der Namdalen og Fosen ikkje høyrde med. Området vart delt i Uttrøndelag med fylka Orkdǿlafylki, Gauldǿlafylki, Strindafylki og Stjórdǿlafylki, og Inntrøndelag med fylka Skeynafylki, Verdǿlafylki, Sparbyggjafylki og Eynafylki. Nemningane Uttrøndelag og Inntrøndelag har tidlegare vore brukt i enkelte administrative samanhengar, til dømes i den rettslege inndelinga i politidistrikt, men er i dag ikkje lenger i bruk i slik samanheng.



Landskap og geologi |


Dei søraustlege delane av Trøndelag utgjer Trondheimsfeltet, som vil seie traktene omkring Trondheimsfjorden sørover til den nordlege delen av Gudbrandsdalen.


Landskapet i Trøndelag består av skog og vassdrag. Elvane Orkla, Gaula, Stjørdalselva og Verdalselva fell raskt ned mot låglandet der dei har slake, meandrerande elveløp før dei munnar ut i Trondheimsfjorden. Berggrunnen i Trøndelag består av kambrosilurske bergartar som er sterkt omdanna ved den kaledonske fjellkjedefoldinga. Det vart danna fleire skyvedekke som kan karakteriserast ved to geologiske typeområde; Størendekket i vest og Meråkerdekket i aust. Desse to skyvedekka består av tilsvarande lagpakker men høyrer til to ulike dekke. Dei er fråskilde av eit sterkt metamorft antiklinal av sandsteinar, skifrar og grønsteinar som høyrer til Guladekket.


Gruvedrift har tidlegare vore ei viktig næring i fylket og det fanst gruvedrift mellom anna på Løkken Verk, Rørosgruvene og Folldalgruvene.



Klima |





Trondheim





Steinkjer



Sør-Trøndelag |


Det er store klimatiske skilnadar innan Sør-Trøndelag, frå det typisk maritime i nordvest til det mest kontinentale i Sør-Noreg i søraust. Høge fjell skjermar mot aust og sør og mykje av fylket ligg ope til mot nordvest, som er den typiske vindretninga for dårleg vêr.


Dei vanlegaste vindretningane om vinteren er frå aust til sør. Den Ytre Trondheimsfjorden dannar ein utfallsport for kald luft frå landet innanfor. Kyststrøka har vind over liten kuling 10-20 % av tida og liten storm 0,5–1,0 %. Om sommaren bles vinden ved bakken som oftast frå nordvest–nordaust, gjerne kalla «havgule».


Middeltemperaturen for januar er omkring 0 °C ved kysten, frå –2 til –5 °C over låglandet og ned i kring –10 °C i indre dalstrøk i aust. Den lågaste målte minimumstemperaturen er frå –15 til –20 °C ved kysten, frå –25 til –35 °C i indre strøk og lågare enn –40 °C i dalstrøk lengst aust. Røros har kulderekord for Sør-Noreg med –50 °C. Dei varmaste månadane er juli eller august og middeltemperaturen er kring 14 °C i kystområda, og kring 10–15 °C i indre område. Det er målt 25 °C sjølv ytst på kysten, 30–35 °C i indre fjord- og dalstrøk.


Årsnedbøren varierer frå kring 1200 mm ved kysten, til 1500–2000 mm i ei maksimalsone inn mot kystnære fjell, og elles stort sett 800–1000 mm, bortsett frå enkelte minimumsområde i aust og sør. Det kjem mest nedbør om hausten og vinteren. Berre enkelte innlandsstrøk får mest nedbør om sommaren.


Det er noko sommartåke ved kysten, medan innlandet har lokal strålingståke om hausten, og det er noko frostrøyk over Trondheimsfjorden om vinteren. Tåke-årsmiddel er stort sett under 1 %.



Nord-Trøndelag |


Dei indre strøka av Nord-Trøndelag er skjerma av fjell i sektoren sørvest til aust, og delvis òg i nord. Særleg har dalstrøka nær svenskegrensa eit typisk innlandsklima med moderat nedbør og kalde vintrar.


Ytre Namdalen og Vikna er derimot sterkt påverka av Norskehavet. Den kalde vinterlufta frå innlandet blir drenert ut Namdalen, noko som medverkar til at det ofte blir sterk vind, mellom anna over Folda. Det er liten kuling eller meir rundt 20 % av året og liten storm 1 % av tida.


Fosenhalvøya skjermar dei lågare strøka lenger aust mot påverknaden frå Norskehavet, medan Trondheimsfjorden dempar både vinterkulda og sommarevarmen. Høgdevinden over området er oftast frå sørvest, men om vinteren vil bakkevinden ofte blåse frå aust til søraust. Om sommaren er det gjerne sjøvind (havgule) frå ein retning mellom vest og nordaust.


Februar er den kaldaste månaden ved kysten med ein middeltemperatur like over 0 °C, omkring Trondheimsfjorden er det januar som er kaldast med middel frå –2 til –5 °C. I indre strøk går middeltemperaturen til dels ned mot –10 °C, medan dei lågaste minimumstemperaturane som er observert, er frå –35 til –40 °C. Middeltemperaturen om sommaren er stort sett frå 13 til 15 °C, men går under 10 °C i fjellstrøk over ca. 750 m. I samband med luft ført inn frå søraust kan maksimumstemperaturen i låglandet stige over 30 °C.
nedbør


Årsnedbøren varierer frå 750-1000 mm ved kysten i nordvest til 1500-2000 mm i kystnære fjellstrøk. Indre, skjerma område får 500-750 mm. Det kjem mest nedbør på hausten og tidleg på vinteren, men stader i innlandet har ofte mest nedbør om sommaren.


Det er noko tåke ved kysten om sommaren, medan det nær Trondheimsfjorden kan opptre lokal strålingståke eller frostrøyk om hausten og tidleg på vinteren. Det er langt mindre tåke her enn i Søraust-Noreg.



Næringsliv |


Historisk viktige næringsvegar i Trøndelag har vore jordbruk, skogbruk, bergverk og fiskeri. Trøndelag har ein stor vass- og vindkraftproduksjon som understøttar kraftkrevjande treforedlings- og smelteverksindustri. Havbruket står for halvparten av eksportverdien i Trøndelag. Olje- og gassutvinning utanfor Trøndelagskysten er også vesentleg. Mykje av verkstadindustrien og rederinæringa i Trøndelag er retta mot havbruk og offshore. Trondheim er eit sentrum for høgare utdanning og forsking, og husar den største lærestaden på Noregs største universitet, NTNU, og forskingsstiftelsen SINTEF. Dei har avfødd ei mengd teknologibedrifter. Handel og offentleg og privat tjenesteyting er også viktige for sysselsettinga.



Samferdsel |





Trondheim lufthamn, Værnes


Europaveg 6 (E6) og jernbanen dannar ei hovudåre for samferdselen i Trøndelag. Rørosbanen og Dovrebanen møtest på Støren, og går vidare nordover gjennom Gauldalen til Trondheim. Frå Trondheim startar Nordlandsbanen, som går gjennom austsida av Trondheimsfjorden, langsmed Snåsavatnet og nordover gjennom Namdalen til Nordland.


Trondheim lufthamn, Værnes, den største flyplassen i fylket, ligg i Stjørdal. Flyplassen er den tredje mest trafikkerte i Noreg målt i tal på passasjerar.
Det finst også småflyplassar ved Namsos, Rørvik og Røros og ein militær flyplass på Ørlandet med sivile ruteanløp.


Trondheim og Rørvik er stoppestader for Hurtigruta Bergen–Kirkenes. Det er hurtigbåtsamband frå Trondheim til fleire stader langs kysten, i tillegg til Hitra, Frøya og småøyane lenger nord.



Kultur og attraksjonar |





Nidarosdomen i vintersol.


Trondheim er eit viktig reisemål, med mellom anna Nidarosdomen, Kristiansten festning, Munkholmen og Sverresborg. Stiklestad i Verdal kommune er også ein populær attraksjon med nasjonal verdi. Her blir det historiske Spelet om Heilag Olav arrangert i juli kvart år. Røros søraust i fylket har verdsarvstatus på grunn av det særprega bygningsmiljøet og bergverkshistoria til staden.


Det blir årleg arrangert fleire festivalar i fylket, der Olavsfestdagene i Trondheim og Norsk revyfestival på Høylandet er mellom dei mest populære.


Naturen er også ein viktig attraksjon i Trøndelag, særleg i nord der fiske- og bygdeturisme er viktige næringar. Dei mest populære fjellområda i fylket er Trollheimen, Sylan og Dovrefjell. Oppdal skisenter i Oppdal er den mest populære vintersportsstaden i fylket.



Kommunar |


Trøndelag fylke har 47 kommunar. Alle kommunane i dei tidlegare fylka Nord- og Sør-Trøndelag fekk nye kommunenummer frå 1. januar 2018. Fylkesnummeret til Trøndelag fylke er 50.




















































































































































































































































































































































































































Nr.
Namn
Adm.senter
Folkemengd
Flatevidd km²
Målform
5001

Trondheim kommune Trondheim

Trondheim

000000000193501.0000000000193 501

000000000000342.0000000000342
nøytral
5004

Steinkjer kommune Steinkjer

Steinkjer

000000000022096.000000000022 096

000000000001564.00000000001 564
nøytral
5005

Namsos kommune Namsos

Namsos

000000000013078.000000000013 078

000000000000778.0000000000778
nøytral
5011

Hemne kommune Hemne

Kyrksæterøra

000000000004225.00000000004 225

000000000000670.0000000000670
nøytral
5012

Snillfjord kommune Snillfjord

Krokstadøra

000000000000987.0000000000987

000000000000508.0000000000508
nøytral
5013

Hitra kommune Hitra

Fillan

000000000004648.00000000004 648

000000000000685.0000000000685
nøytral
5014

Frøya kommune Frøya

Sistranda

000000000004962.00000000004 962

000000000000241.0000000000241
bokmål
5015

Ørland kommune Ørland

Brekstad

000000000005351.00000000005 351

000000000000074.000000000074
bokmål
5016

Agdenes kommune Agdenes

Lensvik

000000000001684.00000000001 684

000000000000318.0000000000318
bokmål
5017

Bjugn kommune Bjugn

Botngård

000000000004864.00000000004 864

000000000000384.0000000000384
bokmål
5018

Åfjord kommune Åfjord

Årnes

000000000003277.00000000003 277

000000000000955.0000000000955
nøytral
5019

Roan kommune Roan

Roan

000000000000953.0000000000953

000000000000375.0000000000375
nøytral
5020

Osen kommune Osen

Steinsdalen

000000000000967.0000000000967

000000000000387.0000000000387
bokmål
5021

Oppdal kommune Oppdal

Oppdal

000000000006970.00000000006 970

000000000002274.00000000002 274
nøytral
5022

Rennebu kommune Rennebu

Berkåk

000000000002541.00000000002 541

000000000000948.0000000000948
nøytral
5023

Meldal kommune Meldal

Meldal

000000000003930.00000000003 930

000000000000613.0000000000613
nøytral
5024

Orkdal kommune Orkdal

Orkanger

000000000011933.000000000011 933

000000000000594.0000000000594
nøytral
5025

Røros kommune Røros

Røros

000000000005663.00000000005 663

000000000001956.00000000001 956
nøytral
5026

Holtålen kommune Holtålen

Ålen

000000000002028.00000000002 028

000000000001210.00000000001 210
nøytral
5027

Midtre Gauldal kommune Midtre Gauldal

Støren

000000000006225.00000000006 225

000000000001861.00000000001 861
bokmål
5028

Melhus kommune Melhus

Melhus

000000000016424.000000000016 424

000000000000695.0000000000695
nøytral
5029

Skaun kommune Skaun

Børsa

000000000008142.00000000008 142

000000000000224.0000000000224
nøytral
5030

Klæbu kommune Klæbu

Klæbu

000000000006094.00000000006 094

000000000000186.0000000000186
bokmål
5031

Malvik kommune Malvik

Hommelvik

000000000013958.000000000013 958

000000000000169.0000000000169
bokmål
5032

Selbu kommune Selbu

Mebond

000000000004093.00000000004 093

000000000001235.00000000001 235
nøytral
5033

Tydal kommune Tydal

Tydal

000000000000834.0000000000834

000000000001329.00000000001 329
bokmål
5034

Meråker kommune Meråker

Midtbygda

000000000002469.00000000002 469

000000000001274.00000000001 274
bokmål
5035

Stjørdal kommune Stjørdal

Stjørdalshalsen

000000000023964.000000000023 964

000000000000938.0000000000938
nøytral
5036

Frosta kommune Frosta

Frosta

000000000002616.00000000002 616

000000000000076.000000000076
nøytral
5037

Levanger kommune Levanger

Levanger

000000000020115.000000000020 115

000000000000645.0000000000645
nøytral
5038

Verdal kommune Verdal

Verdalsøra

000000000014943.000000000014 943

000000000001548.00000000001 548
nøytral
5039

Verran kommune Verran

Malm

000000000002473.00000000002 473

000000000000602.0000000000602
nøytral
5040

Namdalseid kommune Namdalseid

Namdalseid

000000000001585.00000000001 585

000000000000770.0000000000770
nøytral
5041

Snåsa kommune Snåsa

Snåsa

000000000002094.00000000002 094

000000000002343.00000000002 343
nøytral
5042

Lierne kommune Lierne

Nordli

000000000001379.00000000001 379

000000000002962.00000000002 962
nøytral
5043

Røyrvik kommune Røyrvik

Røyrvik

000000000000474.0000000000474

000000000001585.00000000001 585
nøytral
5044

Namsskogan kommune Namsskogan

Namsskogan

000000000000902.0000000000902

000000000001417.00000000001 417
nøytral
5045

Grong kommune Grong

Grong

000000000002400.00000000002 400

000000000001136.00000000001 136
nøytral
5046

Høylandet kommune Høylandet

Høylandet

000000000001268.00000000001 268

000000000000754.0000000000754
nøytral
5047

Overhalla kommune Overhalla

Ranemsletta

000000000003845.00000000003 845

000000000000730.0000000000730
nøytral
5048

Fosnes kommune Fosnes

Jøa

000000000000618.0000000000618

000000000000545.0000000000545
bokmål
5049

Flatanger kommune Flatanger

Lauvsnes

000000000001105.00000000001 105

000000000000459.0000000000459
nøytral
5050

Vikna kommune Vikna

Rørvik

000000000004492.00000000004 492

000000000000318.0000000000318
nøytral
5051

Nærøy kommune Nærøy

Kolvereid

000000000005117.00000000005 117

000000000001067.00000000001 067
bokmål
5052

Leka kommune Leka

Leknes

000000000000582.0000000000582

000000000000109.0000000000109
nøytral
5053

Nærøy kommune Inderøy

Straumen

000000000006785.00000000006 785

000000000000740.0000000000740
nøytral
5054

Indre Fosen kommune Indre Fosen

Årnset

000000000010090.000000000010 090

000000000001052.00000000001 052
nøytral
5061

Rindal kommune Rindal

Rindal

000000000002039.00000000002 039
632
nøytral

Totalt

Nord-TrøndelagTrøndelag

Steinkjer

000000000458744.0000000000458 744

000000000041271.000000000041 271
nøytral


Kjelder |




  • «Om Trøndelag». Trøndelag fylkeskommune. Henta 15. desember 2017. 


  • «Nye fylkes- og kommunenummer» (PDF). Regjeringa. Henta 15. desember 2017. 


  • Morten Haugen (15.12.2017). «Trøndelag». Store norske leksikon. Henta 15. desember 2017. 



Bakgrunnsstoff |



  • Offisiell nettstad


  • Trøndelag Reiseliv – Turistinformasjon om Trøndelag


  • Trøndelagsutredningen – Informasjon om samanslåing av Nord- og Sør-Trøndelag




Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: Trøndelag fylke


















Popular posts from this blog

He _____ here since 1970 . Answer needed [closed]What does “since he was so high” mean?Meaning of “catch birds for”?How do I ensure “since” takes the meaning I want?“Who cares here” meaningWhat does “right round toward” mean?the time tense (had now been detected)What does the phrase “ring around the roses” mean here?Correct usage of “visited upon”Meaning of “foiled rail sabotage bid”It was the third time I had gone to Rome or It is the third time I had been to Rome

Bunad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum