Skip to main content

Փոշի Բովանդակություն Տնային փոշի | Փոշու պայթյուններ | Ծագում | Փոշու ազդեցությունը կլիմայի վրա | Տես նաև | Ծանոթագրություններ | Նավարկման ցանկ«Ученые смоделировали ... домашнюю пыль»օրիգինալից«Атмосферная пыль Земли удвоилась»օրիգինալից

Multi tool use
Multi tool use

ՆյութերԱղբԿենցաղ


տիզերիասթմայիտիեզերական փոշիԱրիզոնայի համալսարանիօդիքիմիական արդյունաբերությանտեքստիլ արդյունաբերության










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eփակելu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="hy" dir="ltr"u003Eu003Cp class="mw-empty-elt"u003Eu003C/pu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Փոշի




Վիքիպեդիայից՝ ազատ հանրագիտարանից






Jump to navigation
Jump to search




Փոշով լցված տարածություն


Փոշի, օրգանական կամ հանքային ծագմամբ կոշտ, մանր մասնիկներ։ Փոշուն են վերաբերում միջին տրամագծով մասնիկները՝ սկսած միկրոնի մասնիկից մինչև առավելագույնը ՝ 0,1մմ։ Ավելի խոշոր մասերը նյութը փոխակերպում են ավազի, որն ունենում է 0,1-5մմ չափեր։ Հեղուկի ազդեցության տակ փոշին վերածվում է կեղտի։




Բովանդակություն





  • 1 Տնային փոշի


  • 2 Փոշու պայթյուններ


  • 3 Ծագում


  • 4 Փոշու ազդեցությունը կլիմայի վրա


  • 5 Տես նաև


  • 6 Ծանոթագրություններ




Տնային փոշի |


Տնային փոշում կարող են տեղ գրավել այսպես կոչված տնային փոշու տիզերը, որոնք նեխակերներ են հանդիսանում։ Նեխակերը գործնականում անվնաս է, այն չի փչացնում մթերքները և վարակիչ հիվանդություններ չի փոխանցում, ինչպես դրանք անում են օրինակ՝ մկները, առնետները, ճանճերն ու տարականները։ Տիզերը, ի տարբերություն տարականների և մրջյունների, չեն տարածում նաև պորտաբույծների ձվերը։ Սակայն տնային փոշու տիզերի կենսագործունեությանը նպաստող մթերքները շատ հաճախ ալերգիկ երևույթների և ասթմայի առաջացման պատճառ են հանդիսանում։
Լուսամուտներն ու դռները փակած բնակարանում, 2 շաբաթվա ընթացքում, հատակի 1քառ․ սմ մակերեսին և կահույքի հորիզոնական մակերեսին նստում են 12 հազար փոշու մասնիկներ։ Այդ փոշում կա 35% հանքային տարրեր, 12% գործվածքի և թղթե թափոններ, 19 % կաշվե թեփիկ, 7 % ծաղկային փոշի, 3 % մրի և ծխի մասնիկներ։ Մնացած 24 %֊ը անհայտ ծագման տիեզերական փոշի է[1]։ Համակարգչային մոդելավորման ընթացքում Արիզոնայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ հետազոտված վայրերում փոշու մի մասը մարդու կյանք է ներխուժում ոչ թե կեղտոտ կոշիկի, հագուստի և այլնի միջոցով, այլ օդի հետ միասին[2]



Փոշու պայթյուններ |


Փոշու մեծ ծավալով պայթյունները քիմիական արդյունաբերության հիմնական վտանգներից են հանդիսանում և տեղի են ունենում սահմանափակ տարածություններում (շինությունների ներսում, տարբեր սարքավորումներում, հանքավայրերում)։ Փոշու պայթյուններ հնարավոր են ալյուրաղացման արդյունաբերությունում, հացահատիկների շտեմարաններում (ալրային փոշի)՝ ներկանյութերի, շաքարի և այլ փոշենման կերակրատեսակների հետ փոխզդեցության արդյունքում, ինչպես նաև պլաստիկ նյութերի, դեղահաբերի
արտադրության մեջ, տեքստիլ արդյունաբերության մեջ։



Ծագում |


Քամին հողից բարձրացնում է փոշին, բույսերը տարածում են փոշու մասնիկները, հրաբուխները դուրս են մղում մոխիրը և այլն։



Փոշու ազդեցությունը կլիմայի վրա |


Մթնոլորտում փոշու առկայությունը մեծ ազդեցություն է ունենում կլիմայի վրա։ Փոշու մասնիկները կլանում են արևային ճառագայթման մի մասը, ինչպես նաև նպաստում են ամպերի ձևավորմանը՝ հանդիսանալով թունային կուտակիչներ[3]։



Տես նաև |


  • Տիեզերական փոշի

  • Հացահատիկային փոշի

  • Փոշեկուլ


Ծանոթագրություններ |




  1. Илонова В. А., «Откуда родом пыль?», М.: «Санитарное просвещение», 1996 г.


  2. «Ученые смоделировали ... домашнюю пыль»։ iScience.ru (ռուսերեն)։ iScience.ru։ 12 ноября 2009։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-24-ին։ Վերցված է 2011-03-06 



  3. Анна Говорова. (16 января 2011)։ «Атмосферная пыль Земли удвоилась»։ Новостной проект Infox.ru (ռուսերեն)։ ООО «Инфокс-Интерактив»։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-24-ին։ Վերցված է 2011-02-21 










Ստացված է «https://hy.wikipedia.org/w/index.php?title=Փոշի&oldid=4855994» էջից










Նավարկման ցանկ



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.084","walltime":"0.104","ppvisitednodes":"value":138,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":5346,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":4,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":3685,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 51.990 1 Կաղապար:Ծանցանկ","100.00% 51.990 1 -total"," 84.00% 43.672 2 Կաղապար:Cite_web"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.016","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1275630,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1281","timestamp":"20190409215431","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":133,"wgHostname":"mw1273"););JV5YJ4
f,d CHeJ9QM2MWl6XyL2HHOKn,wuul2Dr

Popular posts from this blog

Bruad Bilen | Luke uk diar | NawigatsjuunCommonskategorii: BruadCommonskategorii: RunstükenWikiquote: Bruad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum

Chléb Obsah Etymologie | Pojmy při krájení bochníku nebo pecnu chleba | Receptura a druhy | Typy českého chleba | Kvalita chleba v České republice | Cena chleba | Konzumace | Postup výroby | Odkazy | Navigační menuDostupné onlineKdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsouVývoj spotřebitelských cen – Český statistický úřadDostupné onlineJak se co dělá: Chleba4008364-08669