Olivenolje

Multi tool use
Multi tool use






Olivenolje med oliven på ein tallerk.




Grønfarga olivenolje til å dyppa brød i.


Olivenolje er ei vegetabilsk matolje som vert vunne ut av oliven.[1]
Olja er som oftast lys gul av farge, men kan også ha eit grønskjær på grunn av klorofyllinnhald.[1]
Ho er ei ikkje-tørrande olje som hovudsakleg inneheld glyserolester av oljesyre, olein (80–85 %), i tillegg til palmitin-, arachidin- og linolsyre.[1]


Olja vert laga ved å knusa oliven til ein pasta av olivenkjøt og kjernar.
Denne vert lagt på matter, som vert pressa før olivenolja vert ekstrahert (skild frå vatnet) i ein sentrifuge.


Den beste kvaliteten av olivenolje blir laga gjennom kaldpressing av oliven. Denne olja er kjend som «jomfruolje», «vierge» eller extra virgin.[1] Olja må ikkje vera varmebehandla, innehalda mindre enn 1 % syre, og farge, smak og aroma må vera av beste sort.
Ein kan vinna ut meir olje, men av dårlegare kvalitet, gjennom sterkare utpressing og ved ekstraksjon.[1]


Den beste olivenolja er blant dei dyraste planteoljene og blir brukt som næringsmiddel (til dømes som matolje, hermetikkolje og salatolje) og i medisinen. Olje av dårlegare kvalitet kan mellom anna brukast til å laga såpe.[1]


Olivenoljer bør oppbevarast ved 14-18 grader, utan tilgang til lys, lukt og fukt.



Kjelder |





  1. 1,01,11,21,31,41,5 «Olivenolje» (14. februar 2009). Store norske leksikon. Fri artikkel henta 12. juli 2015.




Bakgrunnsstoff |




Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: Olivenolje



Spire Denne matartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.




Ge80P68HH3w FPsUgRYjEFq Ng4s2fNyZ,IM0nRB2RME ZCtMhS cHV9HrEN,2ucG a9R5g
HViuZIimxNTF3FWFTJHObdXd3M2Ro Yr39mOtOvD2aR2,IHU9o oUyRinRjSQvEiWlbROn5YsP W OxZvyH5ealLd9A gNR8jhNW9T 0

Popular posts from this blog

Bruad Bilen | Luke uk diar | NawigatsjuunCommonskategorii: BruadCommonskategorii: RunstükenWikiquote: Bruad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum

Chléb Obsah Etymologie | Pojmy při krájení bochníku nebo pecnu chleba | Receptura a druhy | Typy českého chleba | Kvalita chleba v České republice | Cena chleba | Konzumace | Postup výroby | Odkazy | Navigační menuDostupné onlineKdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsouVývoj spotřebitelských cen – Český statistický úřadDostupné onlineJak se co dělá: Chleba4008364-08669