Skip to main content

Plosiver Eldre betegnelser | Referanser | Navigasjonsmeny[Rediger]plosivKlusilutvide den

Multi tool use
Multi tool use

ArtikulasjonsmåterKonsonanter


engelskdet internasjonale fonetiske alfabetet












Plosiver




Fra Wikipedia, den frie encyklopedi






Hopp til navigering
Hopp til søk



Artikulasjonsmåter

Obstruent

Plosiv

Affrikat

Frikativ

Sibilant

Sonant

Nasal

Flapper og flikker

Vibrant

Approksimant

Likvid

Vokal

Halvvokal

Lateral

Ikke-pulmoniske:

Ejektiv

Implosiv

Klikkelyd
Denne siden inneholder fonetisk informasjon skrevet med IPA, som kan vises feil i noen nettlesere. [Hjelp]

[Rediger]


Skjematisk tegning av hvordan lukkelyden [t̼] og [d̼] blir laget ved at tunga stenger luftvegen med leppene.


Plosiv (fra engelsk (ex)plosive)[1] eller lukkelyd er i språkvitenskapen en betegnelse for en språklyd laget ved at luftveien gjennom strupehodet, svelget eller munnhulen blir helt blokkert. Dersom lukket er i munnhulen og luften slipper ut gjennom nesen, blir det kalt for en nasal lukkelyd, eller bare nasal. Dersom lufta ikke slipper ut gjennom nesen, blir det kalt for en oral lukkelyd. Det finnes tre typer orale lukkelyder:


  • plosiver

  • implosiver

  • ejektiver

Plosiver i det internasjonale fonetiske alfabetet:



  • [p] ustemt bilabial plosiv


  • [b] stemt bilabial plosiv


  • [t] ustemt alveolar plosiv


  • [d] stemt alveolar plosive


  • [ʈ] ustemt retrofleks plosiv


  • [ɖ] stemt retrofleks plosiv


  • [c] ustemt palatal plosiv


  • [ɟ] stemt palatal plosiv


  • [k] ustemt velar plosiv


  • [ɡ] stemt velar plosiv


  • [q] ustemt uvular plosiv


  • [ɢ] stemt uvular plosiv


  • [ʡ] epiglottal plosiv


  • [ʔ] glottal plosiv


Eldre betegnelser |


Klusil[2] og okklusiv er eldre og upresise betegnelser for ulike typer av lukkelyder.



Referanser |



  1. ^ plosiv, Bokmålsordboka


  2. ^ Klusil, Bokmålsordboka. Klusil, fra latin clausus, «stengt»)



språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .










Hentet fra «https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Plosiver&oldid=17670782»










Navigasjonsmeny






























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.076","walltime":"0.098","ppvisitednodes":"value":257,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":4981,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":114,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":8,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":1,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":856,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 68.354 1 -total"," 55.73% 38.094 1 Mal:Språkstubb"," 51.96% 35.515 1 Mal:Temastubb"," 29.05% 19.858 1 Mal:Stubb/klasse"," 13.42% 9.171 1 Mal:Stubb/kategori"," 5.94% 4.057 14 Mal:IPA"," 5.23% 3.574 1 Mal:Artikulasjonsmåte"," 3.49% 2.388 1 MediaWiki:Stub-category-normal"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.010","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":617539,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1247","timestamp":"20190227105317","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":145,"wgHostname":"mw1324"););je4MAbKnIwuR60Mv18XUf9xi26n5qzSz7BCoFH,zTKqe MOSx6ubCyZt5apv,a
J,s,Ed,8bcIV,Y16aO,XsBDmRDzkN7Y,ev8sAwJ2a2FS1CDMu9yXBTnQ2Qxix4DS86U GhoH yNIGZ8x

Popular posts from this blog

Bruad Bilen | Luke uk diar | NawigatsjuunCommonskategorii: BruadCommonskategorii: RunstükenWikiquote: Bruad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum

Chléb Obsah Etymologie | Pojmy při krájení bochníku nebo pecnu chleba | Receptura a druhy | Typy českého chleba | Kvalita chleba v České republice | Cena chleba | Konzumace | Postup výroby | Odkazy | Navigační menuDostupné onlineKdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsouVývoj spotřebitelských cen – Český statistický úřadDostupné onlineJak se co dělá: Chleba4008364-08669