Skip to main content

Хлеб Зьмест Этымалёгія | Гісторыя | Структура і хімічны склад | Глядзіце таксама | Крыніцы | Вонкавыя спасылкі | Навігацыйнае мэнюХлеб наш надзённы1990-763xэто же«Старлинге»Хлеб

ЕжаХлеб


цестамуківадысольдрожджыспэцыікменукунжутамакужэлебутэрбродсэндвічанэаліцеXII стагодзьдзіЭгіпцепшаніцыбялкаСтаражытную ГрэцыювіноЭўропеXV стагодзьдзі1928XX стагодзьдзіCommons-logo.svg












Хлеб




Зьвесткі зь Вікіпэдыі — вольнай энцыкляпэдыі






Перайсьці да навігацыі
Перайсьці да пошуку




Белы і чорны хлеб


Хлеб — зборная назва для групы прадуктаў харчаваньня, якія рыхтуюцца шляхам выпечкі, паравой апрацоўкі альбо смажаньня цеста, што складаецца, як мінімум, з мукі і вады. У большасьці выпадкаў дадаецца соль, а таксама выкарыстоўваецца разрыхляльнік, такі як дрожджы. Аднак у хатніх умовах хлеб у Беларусі выпякаўся бяз солі[1]. У некаторыя гатункі хлеба таксама дадаюць спэцыі (такія як зёрны кмену) і зёрнышкі (насеньне кунжута, маку). Зёрнышкі таксама служаць для аздабленьня.




Буханка, паўбуханкі і два батоны


Хлеб можна есьці асобна, часта яго ядуць са сьлівовым маслам, арахісавым маслам, алеям, сочывам, маргарынам, джэмам, жэле, мармэлядам, мёдам. Што па сутнасьці зьяўляецца блюдам, якое носіць назву бутэрброд. Хлеб выкарыстоўваецца таксама як аснова для сэндвіча. Ён можа быць толькі выпечаным альбо ў наступстве падрумянены (напрыклад, у тостэры) і можа падавацца практычна без абмежаваньняў ад пакаёвай тэмпэратуры да гарачага стану.




Буханкі і хлебныя завіткі ў пякарні


Неўпакаваны хлеб можа храніцца ў хлебніцы, і тады ён даўжэй застаецца сьвежым.




Зьмест





  • 1 Этымалёгія


  • 2 Гісторыя


  • 3 Структура і хімічны склад


  • 4 Глядзіце таксама


  • 5 Крыніцы


  • 6 Вонкавыя спасылкі




Этымалёгія |




Хлебныя палачкі з кунжутам


Слова хлеб узыходзіць да праславянскай формы *xlěbъ, якая зьяўляецца запазычаньнем з германскай прамовы (герм. *hlaiƀaz), альбо зь якой-небудзь раньнегерманскай гаворкі (звычайна лічыцца, што з гоцкай мовы)[2].



Гісторыя |


Хлеб — адзін з найстарэйшых гатаваных прадуктаў, які зьявіўся яшчэ ў нэаліце. Першы хлеб уяўляў сабой падобнасьць запечанай кашыцы, прыгатаванай з крупаў і вады, а таксама мог стаць вынікам выпадковай падрыхтоўкі або наўмысных экспэрымэнтаў з вадой і мукой. Нашчадкі такога раньняга хлеба вырабляюцца ў цяперашні час з розных крупаў па ўсім міры, напрыклад, мэксыканская тартылья, індыйскі чапаці, кітайскі «poa ping», шатляндзкая аўсяная аладка, паўночнаамэрыканская кукурузная аладка і этыёпская інжэра. Такі хлеб у выглядзе аладкі стаў асновай ежы шматлікіх старажытных цывілізацыяў: шумеры прымалі ў ежы ячменныя аладкі, а ў XII стагодзьдзі да н. э. эгіпцяне маглі купіць у намётах на вуліцах вёсак аладкі, якія зваліся «та».


Лічыцца, што хлеб з дражджавога тэсту ўпершыню зьявіўся ў Эгіпце ў сувязі зь мясцовымі спрыяльнымі ўмовамі для росту пшаніцы, а для падрыхтоўкі такога хлеба запатрабавалася вывесьці гатунак пшаніцы, які валодае дзьвюма новымі ўласьцівасьцямі. Першае паляпшэньне, зробленае ў раньнедынастычны пэрыяд у Эгіпце, складалася ў тым, што была знойдзеная і выгадаваная пшаніца, якую можна было малаціць без папярэдняй сушкі на агні. Знаходка гатунку пшаніцы, якая ўтрымоўвала досыць шмат клейкавіны (бялка), стала другім адкрыцьцём, якое паспрыяла зьяўленьню дражджавога хлеба. Лічыцца, што першапачаткова дражджавое цеста стала выкарыстоўвацца ў XVII стагодзьдзі да н. э., але пшаніца, зь якой можна было рабіць такое цеста, сустракалася вельмі рэдка. Выснова аб недахопе такой пшаніцы была зроблена на аснове зьвестак аб тым, што такая пшаніца практычна не прывозілася ў Старажытную Грэцыю да IV стагодзьдзя да н. э. нягледзячы на адладжаныя гандлёвыя сувязі паміж Эгіптам і Грэцыяй, якія існавалі да таго часу ўжо 300 гадоў.


Для першых відаў хлеба было шмат спосабаў заквашваньня цеста. Можна было выкарыстаць у якасьці дрожджаў бактэрыі, наяўныя ў паветры. Для гэта трэба было толькі пакінуць цеста на адчыненым паветры на пэўны час перад выпечкай. Плініюс Старэйшы пісаў, што галы і ібэрийцы выкарысталі зьнятую зь піва пену, каб рабіць «лягчэйшы [гэта значыць менш шчыльны] хлеб, чым рабілі іншыя народы». У тых частках старажытнага сьвету, дзе замест піва пілі віно, у якасьці закваскі выкарысталі сумесь зь вінаграднага соку і мукі, якой дазвалялі закіснуць, або пшанічнае вотруб’е, прасякнутае віном. Аднак, найболей распаўсюджаным мэтадам было пакінуць кавалак цеста пры падрыхтаваньни хлеба і выкарыстаць яго на наступны дзень у якасьці крыніцы закісаньня.


Нават у старажытным сьвеце існавала вельмі шмат разнастайных відаў хлеба. У сваім складаньні «Баль мудрацоў» старажытнагрэцкі аўтар Афінэй апісвае некаторыя выгляды хлеба, пірожных, печыва і іншай выпечкі, якая гатавалася ў антычнасьці. Сярод гатункаў хлеба згадваюцца аладкі, мядовы хлеб, баханкі ў форме грыба, пасыпаныя макавым зернем, і адмысловая вайсковая страва — хлебныя завіткі, запечаныя на ражне. Тып і якасьць мукі, якая выкарыстоўвалася для падрыхтоўкі хлеба, таксама маглі адрозьнівацца. Як адзначаў Дыфіл, «хлеб, зроблены з пшаніцы, у параўнаньні з тым, што зроблены зь ячменю, больш пажыўны, лягчэй засвойваецца, і заўсёды лепшай якасьці. У парадку вартасьці, хлеб, зроблены з вычышчанай [добра прасеянай] мукі зьяўляецца першым, пасьля яго — хлеб са звычайнай пшаніцы, а затым хлеб, зроблены з непрасеянай мукі.»


У сярэднявечнай Эўропе хлеб служыў ня толькі асновай ежы, але і быў часткай сэрвіраваньні стала. Пры стандартнай сэрвіроўцы на стол клаліся кавалкі чэрствага хлеба памерам прыкладна 15 см на 10 см, якія служылі талеркамі, і маглі да таго ж убіраць вільгаць. Пасьля ежы гэтыя кавалкі хлеба, якія выконвалі ролі талерак, зьядалі, аддавалі бядноце або кармілі імі сабак. Толькі ў XV стагодзьдзі такія пасудзіны для ежы сталі рабіць з дрэва і перасталі выкарыстаць хлебныя «талеркі».


Ота Фрэдэрык Ровэдэр лічыцца вынаходнікам хлеба ў нарэзцы. У 1912 Ровэдэр пачаў працаваць над машынай, якая б умела нарэзаць хлеб, але пякарні вельмі неахвотна выкарыстоўвалі такія машыны, паколькі лічылі, што хлеб у нарэзцы хутчэй учарсьцьвее. Толькі пасьля 1928, калі Ровэдэр вынайшаў машыну, якая нарэзала і адразу заварочвала хлеб у пакаваньне, хлеб у нарэзцы стаў папулярным. Пякарня ў Чылікоце, Місуры была першай, якая выкарыстала гэтую машыну для выраба хлеба ў нарэзцы.


На працягу пакаленьняў белы хлеб лічыўся найлепшым для багатых, тады як бяднота ела шэры і чорны (жытні) хлеб. Аднак, у XX стагодзьдзі сярод некаторых пластоў насельніцтва перавагі сталі адваротнымі — шэры і чорны хлеб сталі есьці болей праў вялікшую паыўную каштоўнасьць, тады як белы хлеб стаў атаясамлівацца з ігнараваньнем пажыўнасьці, што лічылася нібы ўласьцівым найніжэйшай клясе.


У апошні час становяцца папулярныя сямейнікі хлебапечкі, якія аўтаматычна робяць цеста і выпякаюць хлеб.



Структура і хімічны склад |


Мука вырабляецца зь зерня, разьмельченага да парашкападобнага стану. Менавіта ад мукі залежыць асноўная структура выпечанага хлеба. Найболей распаўсюджаная мука жытняя, ячменная, кукурузная і іншыя, але для падрыхтоўкі хлеба часьцей за ўсё выкарыстоўваецца пшанічная пакута, размолатая па адмысловай тэхналёгіі. У сярэднім збожжа падчас ператварэньняў у муку праходзіць шлях да 5 км па розных паверхах сучаснага млына. У складзе мукі ў хлеб пападаюць крухмал і бялкі.



Глядзіце таксама |


  • Лаваш

  • Фалар


Крыніцы |



  1. ^ Аляксандар Вашчанка Хлеб наш надзённы // Зьвязда : Газэта. — 17 кастрычніка 2012. — № № 201 (27316). — ISSN 1990-763x.


  2. ^ Подробнее: «Этимологический словарь русского языка» М. Фасмера, т. IV, стр. 241—242; это же место словаря Фасмера на «Старлинге» (рас.)



Вонкавыя спасылкі |


Commons-logo.svgХлебсховішча мультымэдыйных матэрыялаў









Атрымана з «https://be-tarask.wikipedia.org/w/index.php?title=Хлеб&oldid=1770259»










Навігацыйнае мэню



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.052","walltime":"0.079","ppvisitednodes":"value":264,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3193,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":753,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":2063,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 28.134 1 -total"," 62.32% 17.533 1 Шаблён:Крыніцы"," 37.40% 10.523 1 Шаблён:Commons"," 28.52% 8.024 1 Шаблён:Артыкул"," 27.43% 7.716 1 Шаблён:Вызначэньне_прасторы_назваў"," 16.47% 4.633 1 Шаблён:Ref-ru"," 14.29% 4.019 1 Шаблён:Commons/Міні"," 8.68% 2.442 1 Шаблён:ISSN_пошук"," 7.53% 2.118 1 Шаблён:Ref-мова"],"cachereport":"origin":"mw1330","timestamp":"20190410040710","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0425u043bu0435u0431","url":"https://be-tarask.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BB%D0%B5%D0%B1","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-11-14T14:33:57Z","dateModified":"2015-03-09T16:24:31Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Breadindia.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":173,"wgHostname":"mw1326"););

Popular posts from this blog

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum

He _____ here since 1970 . Answer needed [closed]What does “since he was so high” mean?Meaning of “catch birds for”?How do I ensure “since” takes the meaning I want?“Who cares here” meaningWhat does “right round toward” mean?the time tense (had now been detected)What does the phrase “ring around the roses” mean here?Correct usage of “visited upon”Meaning of “foiled rail sabotage bid”It was the third time I had gone to Rome or It is the third time I had been to Rome

Slayer Innehåll Historia | Stil, komposition och lyrik | Bandets betydelse och framgångar | Sidoprojekt och samarbeten | Kontroverser | Medlemmar | Utmärkelser och nomineringar | Turnéer och festivaler | Diskografi | Referenser | Externa länkar | Navigeringsmenywww.slayer.net”Metal Massacre vol. 1””Metal Massacre vol. 3””Metal Massacre Volume III””Show No Mercy””Haunting the Chapel””Live Undead””Hell Awaits””Reign in Blood””Reign in Blood””Gold & Platinum – Reign in Blood””Golden Gods Awards Winners”originalet”Kerrang! Hall Of Fame””Slayer Looks Back On 37-Year Career In New Video Series: Part Two””South of Heaven””Gold & Platinum – South of Heaven””Seasons in the Abyss””Gold & Platinum - Seasons in the Abyss””Divine Intervention””Divine Intervention - Release group by Slayer””Gold & Platinum - Divine Intervention””Live Intrusion””Undisputed Attitude””Abolish Government/Superficial Love””Release “Slatanic Slaughter: A Tribute to Slayer” by Various Artists””Diabolus in Musica””Soundtrack to the Apocalypse””God Hates Us All””Systematic - Relationships””War at the Warfield””Gold & Platinum - War at the Warfield””Soundtrack to the Apocalypse””Gold & Platinum - Still Reigning””Metallica, Slayer, Iron Mauden Among Winners At Metal Hammer Awards””Eternal Pyre””Eternal Pyre - Slayer release group””Eternal Pyre””Metal Storm Awards 2006””Kerrang! Hall Of Fame””Slayer Wins 'Best Metal' Grammy Award””Slayer Guitarist Jeff Hanneman Dies””Bullet-For My Valentine booed at Metal Hammer Golden Gods Awards””Unholy Aliance””The End Of Slayer?””Slayer: We Could Thrash Out Two More Albums If We're Fast Enough...””'The Unholy Alliance: Chapter III' UK Dates Added”originalet”Megadeth And Slayer To Co-Headline 'Canadian Carnage' Trek”originalet”World Painted Blood””Release “World Painted Blood” by Slayer””Metallica Heading To Cinemas””Slayer, Megadeth To Join Forces For 'European Carnage' Tour - Dec. 18, 2010”originalet”Slayer's Hanneman Contracts Acute Infection; Band To Bring In Guest Guitarist””Cannibal Corpse's Pat O'Brien Will Step In As Slayer's Guest Guitarist”originalet”Slayer’s Jeff Hanneman Dead at 49””Dave Lombardo Says He Made Only $67,000 In 2011 While Touring With Slayer””Slayer: We Do Not Agree With Dave Lombardo's Substance Or Timeline Of Events””Slayer Welcomes Drummer Paul Bostaph Back To The Fold””Slayer Hope to Unveil Never-Before-Heard Jeff Hanneman Material on Next Album””Slayer Debut New Song 'Implode' During Surprise Golden Gods Appearance””Release group Repentless by Slayer””Repentless - Slayer - Credits””Slayer””Metal Storm Awards 2015””Slayer - to release comic book "Repentless #1"””Slayer To Release 'Repentless' 6.66" Vinyl Box Set””BREAKING NEWS: Slayer Announce Farewell Tour””Slayer Recruit Lamb of God, Anthrax, Behemoth + Testament for Final Tour””Slayer lägger ner efter 37 år””Slayer Announces Second North American Leg Of 'Final' Tour””Final World Tour””Slayer Announces Final European Tour With Lamb of God, Anthrax And Obituary””Slayer To Tour Europe With Lamb of God, Anthrax And Obituary””Slayer To Play 'Last French Show Ever' At Next Year's Hellfst””Slayer's Final World Tour Will Extend Into 2019””Death Angel's Rob Cavestany On Slayer's 'Farewell' Tour: 'Some Of Us Could See This Coming'””Testament Has No Plans To Retire Anytime Soon, Says Chuck Billy””Anthrax's Scott Ian On Slayer's 'Farewell' Tour Plans: 'I Was Surprised And I Wasn't Surprised'””Slayer””Slayer's Morbid Schlock””Review/Rock; For Slayer, the Mania Is the Message””Slayer - Biography””Slayer - Reign In Blood”originalet”Dave Lombardo””An exclusive oral history of Slayer”originalet”Exclusive! Interview With Slayer Guitarist Jeff Hanneman”originalet”Thinking Out Loud: Slayer's Kerry King on hair metal, Satan and being polite””Slayer Lyrics””Slayer - Biography””Most influential artists for extreme metal music””Slayer - Reign in Blood””Slayer guitarist Jeff Hanneman dies aged 49””Slatanic Slaughter: A Tribute to Slayer””Gateway to Hell: A Tribute to Slayer””Covered In Blood””Slayer: The Origins of Thrash in San Francisco, CA.””Why They Rule - #6 Slayer”originalet”Guitar World's 100 Greatest Heavy Metal Guitarists Of All Time”originalet”The fans have spoken: Slayer comes out on top in readers' polls”originalet”Tribute to Jeff Hanneman (1964-2013)””Lamb Of God Frontman: We Sound Like A Slayer Rip-Off””BEHEMOTH Frontman Pays Tribute To SLAYER's JEFF HANNEMAN””Slayer, Hatebreed Doing Double Duty On This Year's Ozzfest””System of a Down””Lacuna Coil’s Andrea Ferro Talks Influences, Skateboarding, Band Origins + More””Slayer - Reign in Blood””Into The Lungs of Hell””Slayer rules - en utställning om fans””Slayer and Their Fans Slashed Through a No-Holds-Barred Night at Gas Monkey””Home””Slayer””Gold & Platinum - The Big 4 Live from Sofia, Bulgaria””Exclusive! Interview With Slayer Guitarist Kerry King””2008-02-23: Wiltern, Los Angeles, CA, USA””Slayer's Kerry King To Perform With Megadeth Tonight! - Oct. 21, 2010”originalet”Dave Lombardo - Biography”Slayer Case DismissedArkiveradUltimate Classic Rock: Slayer guitarist Jeff Hanneman dead at 49.”Slayer: "We could never do any thing like Some Kind Of Monster..."””Cannibal Corpse'S Pat O'Brien Will Step In As Slayer'S Guest Guitarist | The Official Slayer Site”originalet”Slayer Wins 'Best Metal' Grammy Award””Slayer Guitarist Jeff Hanneman Dies””Kerrang! Awards 2006 Blog: Kerrang! Hall Of Fame””Kerrang! Awards 2013: Kerrang! Legend”originalet”Metallica, Slayer, Iron Maien Among Winners At Metal Hammer Awards””Metal Hammer Golden Gods Awards””Bullet For My Valentine Booed At Metal Hammer Golden Gods Awards””Metal Storm Awards 2006””Metal Storm Awards 2015””Slayer's Concert History””Slayer - Relationships””Slayer - Releases”Slayers officiella webbplatsSlayer på MusicBrainzOfficiell webbplatsSlayerSlayerr1373445760000 0001 1540 47353068615-5086262726cb13906545x(data)6033143kn20030215029