Skip to main content

Hljeb Također pogledajte | Vanjski linkovi | NavigacijaJestiva historija: HljebHljeb

Multi tool use
Multi tool use

Hrana


brašnapšeničnoraženokukuruznokvasacsoemulgatoričurekot












Hljeb




S Wikipedije, slobodne enciklopedije






Jump to navigation
Jump to search




Question book-new.svg
Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.


Bijeli hljeb


Hljeb ili kruh je hrana napravljena od tijesta sačinjenog od brašna različitih vrsta (pšenično, raženo, kukuruzno), izmiješanog sa drugim suhim ili tečnim sastojcima.


Tijesto je obično kombinirano sa sredstvom za podizanje, kao što je kvasac, izgnječeno i izmiješano u jednoliku masu, zatim oblikovano u štruce i pečeno. Dodaje se i so, a u industrijskoj proizvodnji i emulgatori.


Pri pravljenju peciva, prije pečenja, mogu se na tijesto dodati začini kao što su: veoma ljekoviti čurekot, kim, susam i slično.



Također pogledajte |


  • Kulinarstvo


Vanjski linkovi |



  • Jestiva historija: Hljeb, RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal





Preuzeto iz "https://bs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hljeb&oldid=2944421"










Navigacija



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.056","walltime":"0.080","ppvisitednodes":"value":157,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3651,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":789,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 54.481 1 -total"," 81.99% 44.671 1 Šablon:Commonscat"," 73.55% 40.071 1 Šablon:Sporedni_okvir"," 65.51% 35.692 1 Šablon:Side_box"," 17.79% 9.694 1 Šablon:Nedostaju_izvori"," 9.85% 5.369 1 Šablon:Ambox"," 8.19% 4.463 1 Šablon:Plain_link"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.007","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":556972,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1323","timestamp":"20190410102116","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Hljeb","url":"https://bs.wikipedia.org/wiki/Hljeb","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2006-06-04T23:27:27Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Wei%C3%9Fbrot-1.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1324"););Rrwwv1Xkrj9D,0sHOGu6O,laSW TB,9ERv,XvMWH7OuSMi
5 a5u3LJ8lXHiUXz9yos5vImyrLiqk8ehg8ZKVl6Yg VjGox91Zv1Kv,FAKGL0h,tt,3lJtXSY0ZAqDqtshUB I

Popular posts from this blog

Bruad Bilen | Luke uk diar | NawigatsjuunCommonskategorii: BruadCommonskategorii: RunstükenWikiquote: Bruad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum

Chléb Obsah Etymologie | Pojmy při krájení bochníku nebo pecnu chleba | Receptura a druhy | Typy českého chleba | Kvalita chleba v České republice | Cena chleba | Konzumace | Postup výroby | Odkazy | Navigační menuDostupné onlineKdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsouVývoj spotřebitelských cen – Český statistický úřadDostupné onlineJak se co dělá: Chleba4008364-08669