Hljeb Također pogledajte | Vanjski linkovi | NavigacijaJestiva historija: HljebHljeb
Hrana
brašnapšeničnoraženokukuruznokvasacsoemulgatoričurekot
Hljeb
Jump to navigation
Jump to search
Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori). Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon. |
Hljeb ili kruh je hrana napravljena od tijesta sačinjenog od brašna različitih vrsta (pšenično, raženo, kukuruzno), izmiješanog sa drugim suhim ili tečnim sastojcima.
Tijesto je obično kombinirano sa sredstvom za podizanje, kao što je kvasac, izgnječeno i izmiješano u jednoliku masu, zatim oblikovano u štruce i pečeno. Dodaje se i so, a u industrijskoj proizvodnji i emulgatori.
Pri pravljenju peciva, prije pečenja, mogu se na tijesto dodati začini kao što su: veoma ljekoviti čurekot, kim, susam i slično.
Također pogledajte |
- Kulinarstvo
Vanjski linkovi |
Jestiva historija: Hljeb, RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal
Commons ima datoteke na temu: Hljeb |
Kategorija:
- Hrana
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.056","walltime":"0.080","ppvisitednodes":"value":157,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":3651,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":789,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":10,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 54.481 1 -total"," 81.99% 44.671 1 Šablon:Commonscat"," 73.55% 40.071 1 Šablon:Sporedni_okvir"," 65.51% 35.692 1 Šablon:Side_box"," 17.79% 9.694 1 Šablon:Nedostaju_izvori"," 9.85% 5.369 1 Šablon:Ambox"," 8.19% 4.463 1 Šablon:Plain_link"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.007","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":556972,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1323","timestamp":"20190410102116","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Hljeb","url":"https://bs.wikipedia.org/wiki/Hljeb","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2006-06-04T23:27:27Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/Wei%C3%9Fbrot-1.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":137,"wgHostname":"mw1324"););