Bara Taolenn Istor | Bleud | Goell | Pegement a vara a vez debret? | A bep seurt | Pennadoù kar | Lañser merdeiñ
Bara
bouedbleudholendourfornc'hreunminvigedgwinizhsegalheizkraoñkistingoelltoazWikimedia Commons
Bara
Sauter à la navigation
Sauter à la recherche
Ar bara, boued kentañ meur a gumuniezh war an Douar, hag unan eus ar meuzioù koshañ en istor Mab-Den, a zo boued graet gant bleud, holen ha dour, ha poazhet en ur forn.
War ar gorre emañ ar c'hreun, ha dindan emañ ar minvig.
Taolenn
1 Istor
2 Bleud
3 Goell
4 Pegement a vara a vez debret?
5 A bep seurt
5.1 Lennadurezh
6 Pennadoù kar
Istor |
Bleud |
Bleud ed a vez implijet, gwinizh pe segal. Gallout a reer lakaat un tamm bleud heiz, pe kraoñ, kistin, evel e broioù zo.
Goell |
Lakaet e vez goell ivez, da lakaat an toaz da c'hoiñ. Pa ne vez goell er bara e vez lavaret eo panenn.
Pegement a vara a vez debret? |
Debriñ bara en Europa - Orin : EBSSA, 1999 | ||
---|---|---|
Bro | kementad bep bloaz (pet kg bep bloaz dre zen) | Lodenn an industriezh er c'henderc'had (e %) |
Alamagn | 84 | 35 |
Danmark | 72 | 51 |
Aostria | 70 | 34 |
Italia | 66 | 10 |
Belgia | 65 | 36 |
Izelvroioù | 60 | 74 |
Bro-C'hall | 58 | 20 |
Norvegia | 58 | ? |
Spagn | 57 | 20 |
Bro-Saoz | 37 | 77 |
A bep seurt |
Bara-mel, graet gant mel. Jinjebr a vez lakaet e-barzh gant ar Saozon.
Lennadurezh |
- Nicolaï, Tractatus singularis de panis natura, usu, affectionibus, operationibus, divisionibus et varietalibus, Dantzig, 1651
- Parmentier, Rapport sur le pain des troupes, 1778
- Fautier, De la fabrication du pain dans la classe agricole et de ses rapports avec l'économie politique, Paris, 1845
- Roland, Appareils de panification, pétrin mécanique, four à air chaud et à sole tournante, Paris 1855
- André Garnier, Pains et viennoiseries, recettes et techniques, édit. Dormonval, Lucerne, 1992 (ISBN 2-7372-2272-9)
- Child, Julia, et Simone Beck. Mastering the Art of French Cooking, Volume 2. New York, Alfred A. Knopf, 1970.
- Reinhart, Peter, Crust and Crumb. Berkeley, Ten Speed Press, 1998, ISBN 1-58008-802-3.
- Robertson, Laurel, et al., The Laurel's Kitchen Bread Book, éd. 2ème. New York, Random House, 2003, ISBN 978-0-8129-6967-2.
Pennadoù kar |
- bara-mel
Bara zo ur ger a gaver en anv meur a louzaouenn, gwelout bara (louzoù)
Barra a gaver el lec'hanvadurezh.
Rummad :
- Bara
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.052","walltime":"0.074","ppvisitednodes":"value":84,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":577,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":25,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":3,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 7.323 1 -total"," 47.93% 3.510 1 Patrom:ISBN"," 33.72% 2.469 1 Patrom:Commons"," 15.06% 1.103 1 Patrom:Prettytable"],"cachereport":"origin":"mw1312","timestamp":"20190409144406","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Bara","url":"https://br.wikipedia.org/wiki/Bara","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q7802","author":"@type":"Organization","name":"Contributeurs aux projets de Wikimu00e9dia","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2009-01-10T11:15:48Z","dateModified":"2019-01-10T20:55:56Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/FD_1.jpg","headline":"boued"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":141,"wgHostname":"mw1328"););