Skip to main content

Ψωμί Πίνακας περιεχομένων Ετυμολογία | Παρασκευή του ψωμιού | Είδη ψωμιού | Διατροφολογικά στοιχεία | Τύποι ψωμιών που θεωρούνται βάσεις σε μερικά μέρη του κόσμου | Παραπομπές | Σχετική βιβλιογραφία | Εξωτερικοί σύνδεσμοι | Μενού πλοήγησης4008364-000569023ε

ΨωμιάΤρόφιμα μαγειρεμένα στο φούρνο


τροφίμουδιατροφήβασική τροφή στηνπίταςρύζιΚολοσσαίοαλεύρινερόαλάτιμαγιάμαγειρική σόδαγάλααυγάμπαχαρικάφρούταμήλαζάχαρηελιάλαχανικάμαρούλιξηρούς καρπούςκαρύδιασπόροι παπαρούναςπροζύμιζύμωσηαμύλουδιοξειδίου του άνθρακαγλουτένησίκαληκριθάρικαλαμπόκιβρώμηθρεπτικών ουσιώνυποσιτισμόδημητριακάόσπριακαλαμπόκιρύζικεχριάζυμαρικάπολέντα










(function()var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node)node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eκλείσιμοu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="el" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="noticebanner"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="background-image: -moz-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -o-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -webkit-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: linear-gradient(to bottom, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0);; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px; border-radius:10px; margin-top:10px; position:relative; height:70px; border-style:solid; border-width:1px; color:#aaa; border-color:u0026#32;; border:; font-family: u0026#39;Helveticau0026#39;, u0026#39;Arialu0026#39;, sans-serif; line-height: 18px; background-color:; overflow:hidden;"u003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; right:0px;"u003Eu003Ca href="http://blog.wikimedia.gr" rel="nofollow"u003Eu003Cimg alt="WM CUG GR.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/50px-WM_CUG_GR.png" decoding="async" width="50" height="56" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/75px-WM_CUG_GR.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/100px-WM_CUG_GR.png 2x" data-file-width="600" data-file-height="668" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; left:0px; top:20px; left:20px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wiki_Loves_EU" title="Βικιπαίδεια:Wiki Loves EU"u003Eu003Cimg alt="Wiki loves EU logo RGB transparent background.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png/60px-Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png" decoding="async" width="60" height="34" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png/90px-Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png/120px-Wiki_loves_EU_logo_RGB_transparent_background.png 2x" data-file-width="3840" data-file-height="2160" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="display:block; position: absolute; top:4px; width:100%; text-align:center;;"u003Eu003Cdiv style="font-weight:bold; color:#000085; font-size:14px; line-height:25px"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wiki_Loves_EU" title="Βικιπαίδεια:Wiki Loves EU"u003Eu003Cspan style="color:#000085;"u003EWiki Loves EUu003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="margin-top: 2px; font-weight:normal; color:#555; font-size:15px; line-height:15px;"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wiki_Loves_EU" title="Βικιπαίδεια:Wiki Loves EU"u003Eu003Cspan style="color:#555;"u003EΠάρτε μέρος στον διαγωνισμό λημματογράφησης της για την Ε.Ε.,u003Cbr /u003Eεμπλουτίζοντας τη Βικιπαίδεια και κερδίζοντας βραβεία!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Enu003Cdiv class="noticebanner"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="background-image: -moz-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -o-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: -webkit-linear-gradient(top, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0); background-image: linear-gradient(to bottom, #fefefe, #fefefe, #f0f0f0);; -moz-border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 10px; border-radius:10px; margin-top:10px; position:relative; height:70px; border-style:solid; border-width:1px; color:#aaa; border-color:u0026#32;; border:; font-family: u0026#39;Helveticau0026#39;, u0026#39;Arialu0026#39;, sans-serif; line-height: 18px; background-color:; overflow:hidden;"u003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; right:0px;"u003Eu003Ca href="http://blog.wikimedia.gr" rel="nofollow"u003Eu003Cimg alt="WM CUG GR.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/50px-WM_CUG_GR.png" decoding="async" width="50" height="56" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/75px-WM_CUG_GR.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/WM_CUG_GR.png/100px-WM_CUG_GR.png 2x" data-file-width="600" data-file-height="668" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="position:absolute; top:0px; left:0px; top:20px; left:20px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo CEE-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/60px-Logo_CEE-t.png" decoding="async" width="60" height="39" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/90px-Logo_CEE-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Logo_CEE-t.png/120px-Logo_CEE-t.png 2x" data-file-width="548" data-file-height="356" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="display:block; position: absolute; top:4px; width:100%; text-align:center;;"u003Eu003Cdiv style="font-weight:bold; color:#000085; font-size:14px; line-height:25px"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cspan style="color:#000085;"u003EWikimedia CEE Άνοιξη 2019u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003Cdiv style="margin-top: 2px; font-weight:normal; color:#555; font-size:15px; line-height:15px;"u003Eu003Cdiv style="padding-left:50px;"u003Eu003Ca href="/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1:Wikimedia_%CE%86%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7_%CE%9A%CE%91%CE%95_2019" title="Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019"u003Eu003Cspan style="color:#555;"u003EΠάρτε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό συγγραφής λημμάτων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη,u003Cbr /u003Eεμπλουτίζοντας τη Βικιπαίδεια και κερδίζοντας βραβεία!u003C/spanu003Eu003C/au003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";());




Ψωμί




Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια






Πήδηση στην πλοήγηση
Πήδηση στην αναζήτηση




Διάφοροι τύποι ψωμιών


Το ψωμί (αρχ. άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.




Πίνακας περιεχομένων





  • 1 Ετυμολογία


  • 2 Παρασκευή του ψωμιού


  • 3 Είδη ψωμιού


  • 4 Διατροφολογικά στοιχεία


  • 5 Τύποι ψωμιών που θεωρούνται βάσεις σε μερικά μέρη του κόσμου


  • 6 Παραπομπές


  • 7 Σχετική βιβλιογραφία


  • 8 Εξωτερικοί σύνδεσμοι




Ετυμολογία |




Βυζαντινή σφραγίδα αρτοποιείου, επιγραφή ΠΡΟΚΛΟΥ, 7ος-8ος αιώνας


Σε παλαιότερες μορφές της ελληνικής γλώσσας το ψωμί λέγεται άρτος. Η λέξη έχει αμφίβολη ετυμολογική προέλευση [1]. Ο άρτος χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο, κατά κόρον από θρησκείες (Τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον, δὸς ἡμῖν σήμερον, Χριστιανική Προσευχή) αλλά και από καθεστώτα όπως οι Ρωμαίοι στο Κολοσσαίο (panem et circenses : άρτον και θεάματα).


Η λέξη ψωμί είναι μεταγενέστερη και αποτελεί υποκοριστικό του Ψωμός (= τεμάχιον), ψωμίον (κομματάκι, μπουκιά), ψωμί. Όλα είναι παράγωγα του ρήματος ψώω = τρίβω[1].



Παρασκευή του ψωμιού |


Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. μήλα), ζάχαρη, ελιά, λαχανικά (π.χ. μαρούλι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας). Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες. Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό "χωριάτικο" ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.



Είδη ψωμιού |


Πέραν του αλεύρου από μαλακό σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό, δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτο (καλαμπόκι) και βρώμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι σίτου. Έτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:



  • Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).


  • Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.


  • Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).


  • Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.


  • Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.


  • Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.


  • Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα. Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.


Διατροφολογικά στοιχεία |




Διατροφικά στοιχεία στό Ψωμί διαφόρων ειδών


Στον παρατιθέμενο πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τη σύσταση κάποιων βασικών ειδών ψωμιού σε θρεπτικά συστατικά ανά 100 και 1000 γραμμάρια ψωμιού:[2] Ωστόσο τα θρεπτικά, βασικά τρόφιμα, γενικά δεν παρέχουν από μόνα τους μια πλήρη σειρά των θρεπτικών ουσιών. Έτσι, άλλα τρόφιμα πρέπει να προστεθούν στη διατροφή για να αποτρέψουν τον υποσιτισμό. Τα βασικά τρόφιμα ποικίλλουν από μέρος σε μέρος, αλλά είναι συνήθως φυτικής προέλευσης, από τα δημητριακά, τα όσπρια, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα κεχριά και τα φυτά με αμυλούχες ρίζες. Μερικά παράγωγα αυτού του τροφίμου είναι: το ψωμί, τα ζυμαρικά, το congee ρυζιού, η πολέντα (polenta)



Τύποι ψωμιών που θεωρούνται βάσεις σε μερικά μέρη του κόσμου |


  • Τορτίγια

  • Τσαπάτι

  • Νάαν

  • Μαντού

  • Μπαντού


Παραπομπές |



  1. 1,01,1 Λεξικό Τεγόπουλου Φυτράκη, έτος 1990


  2. Πηγή: www.diatrofi.gr



Σχετική βιβλιογραφία |



  • Kaplan, Steven Laurence: Good Bread is Back: A Contemporary History of French Bread, the Way It Is Made, and the People Who Make It. Durham/ London: Duke University Press, 2006. ISBN 978-0-8223-3833-8

  • Jacob, Heinrich Eduard: Six Thousand Years of Bread. Its Holy and Unholy History. Garden City / New York: Doubleday, Doran and Comp., 1944. New 1997: New York: Lyons & Burford, Publishers (Foreword by Lynn Alley), ISBN 1-55821-575-1 &lt

  • Spiekermann, Uwe: Brown Bread for Victory: German and British Wholemeal Politics in the Inter-War Period, in: Trentmann, Frank and Just, Flemming (ed.): Food and Conflict in Europe in the Age of the Two World Wars. Basingstoke / New York: Palgrave, 2006, pp. 143–171, ISBN 1-4039-8684-3


  • Cunningham, Marion (1990). The Fannie Farmer cookbook. illustrated by Lauren Jarrett (13th έκδοση). New York: Alfred A. Knopf. ISBN 0-394-56788-9. 


  • Trager, James (1995). The food chronology: a food lover's compendium of events and anecdotes from prehistory to the present. Henry Holt. ISBN 0-8050-3389-0. 


  • Davidson, Alan (1999). The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. ISBN 0-19-211579-0. 


  • D. Samuel (2000). «Brewing and baking». Ancient Egyptian materials and technology. Eds: P.T. Nicholson & I. Shaw. Cambridge: Cambridge University Press, pp. 537–576. ISBN 0-521-45257-0. 


  • Pyler, E. J. (1988). Baking Science & Technology 3rd Ed. vols. I & II. Sosland Publishing Company. ISBN 1-882005-02-3. 



Εξωτερικοί σύνδεσμοι |













Ανακτήθηκε από "https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=Ψωμί&oldid=7463377"










Μενού πλοήγησης



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.252","walltime":"0.342","ppvisitednodes":"value":3985,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":44701,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":16787,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":17,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":810,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 243.893 1 -total"," 42.12% 102.738 1 Πρότυπο:Authority_control"," 22.01% 53.669 4 Πρότυπο:Cite_book"," 21.33% 52.027 1 Πρότυπο:Ψωμιά"," 19.87% 48.459 1 Πρότυπο:Navbox"," 19.44% 47.422 5 Πρότυπο:Citation/core"," 7.23% 17.625 1 Πρότυπο:Navbar"," 5.09% 12.422 3 Πρότυπο:Transclude"," 4.97% 12.123 1 Πρότυπο:Cite_conference"," 3.60% 8.777 3 Πρότυπο:First_character"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.049","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1149565,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1329","timestamp":"20190410080910","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":164,"wgHostname":"mw1330"););

Popular posts from this blog

He _____ here since 1970 . Answer needed [closed]What does “since he was so high” mean?Meaning of “catch birds for”?How do I ensure “since” takes the meaning I want?“Who cares here” meaningWhat does “right round toward” mean?the time tense (had now been detected)What does the phrase “ring around the roses” mean here?Correct usage of “visited upon”Meaning of “foiled rail sabotage bid”It was the third time I had gone to Rome or It is the third time I had been to Rome

Bunad

Færeyskur hestur Heimild | Tengill | Tilvísanir | LeiðsagnarvalRossið - síða um færeyska hrossið á færeyskuGott ár hjá færeyska hestinum